Om BankID

BankID i mobilen


Ansök om smslån med mobilt BankID – snabbt och enkelt

BankID fungerar som en digital legitimation, ungefär som ett virtuellt ID-kort, och har exakt samma bevisvärde och tyngd som om du rent faktiskt hade hållit upp körkortet eller passet. Det är en samling av de största bankerna i Sverige som äger och driver tjänsten.

Varför använda BankID?

BankID är en mycket smidig teknik som gör att inloggning kan ske både säkrare och enklare. Säkerheten ligger i att alla transaktioner krypteras på högsta nivå och enkelheten ligger främst i att det inte finns något behov av att komma ihåg en mängd olika inloggningsuppgifter. Använder du BankID har du en enda uppsättning inloggningsuppgifter som fungerar överallt där det finns stöd för det här sättet att legitimera sig online.

Bankerna som driver tjänsten använder sig naturligtvis av BankID. Andra aktörer är Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och CSN. Med BankID på kort, på fil eller i mobilen/surfplattan loggar du in på några sekunder på varje myndighetssajt som har tjänster som riktar sig mot privatpersoner. Även en del företag använder sig av BankID och förmodligen kommer detta sätta att identifiera sin person att bli en standard även bland större företag i framtiden.

Tre sätt att använda BankID

Du har tre sätt att legitimera dig på nätet via BankID, nämligen via kort, via fil samt via mobilt BankID. Sistnämnda är den tjänst som växer allra snabbast och som kommer att vara mer eller mindre standard i framtiden när var man och kvinna har en smartphone, men det är inte som att övriga två tjänster kommer att fasas ut inom den närmaste framtiden.

BankID på kort fungerar som så att den information som krävs för krypterad identifiering och legitimation sparas i det chip som finns på kortet. När du använder den här metoden använder du kortet tillsammans med en kortläsare.

BankID på fil är en lite smidigare lösning eftersom den inte kräver någon ytterligare hårdvara till datorn. Informationen för legitimering sparas i stället i en fil på hårddisken, en fil som endast kan läsas av ett säkerhetsprogram. Du identifierar dig och legitimerar dig genom att i säkerhetsprogrammet ange ett lösenord du själv väljer.

Mobilt BankID anses av de flesta vara det enklaste sättet att använda den här modellen av legitimering för smslån och andra tjänster på nätet. För att använda mobil e-legitimation behöver du bara en smartphone eller surfplatta med internetuppkoppling.

Fem steg till mobilt BankID
1. Ladda ner den särskilda säkerhetsappen (sök på BankID i Google Play, App Store eller Windows Store)
2. Beställ mobilt BankID i din internetbank
3. Invänta meddelande med aktiveringskod
4. Öppna säkerhetsappen
5. Fyll i personnummer och aktiveringskod.

Alternativ när du ansöker om lån

Om du ska ansöka om ett smslån och inte har en smartphone för att kunna använda mobilt BankID, eller tycker att det verkar krångligt att använda övriga två metoder, finns två alternativ. Det ena inbegriper användning av telefon (mobil eller vanlig) medan den andra är en metod för identifiering via inloggning på bankkontot.

Ett antal av smslåneföretagen har fortfarande stöd för ansökan via sms och telefon. För att ansöka via sms krävs att numret är registrerat och står på dig personligen. Ansöker du via ett vanligt telefonsamtal kommer du att få besvara en del frågor för att bevisa din identitet.

Legitimering smslån via inloggning på bankkontot är ett relativt nytt koncept som ett par långivare använder sig av. Idén är att du genom långivarens webbplats går vidare till inloggningen hos internetbanken. Genom kopplingen får långivaren de uppgifter som krävs för att göra en kreditupplysning.