Bedrägeri

bedrägeri och ID-stöld

Var försiktig med dina personuppgifter online för att skydda dig mot bedrägeri

Bedrägeri är ett brott varigenom någon vilseleder en annan person att antingen vidta en åtgärd eller inte göra det och därigenom tillskansar sig någon slags fördel. Beskrivningen är tämligen bred och flexibel och det gör att en mängd händelser kan betraktas vara bedrägerier.

Det är enkelt att se att bedrägerier har funnits i alla år som människan har gått upprätt, men det är samtidigt så att antalet har blivit större de senaste åren. Anledningen stavas digitalisering. Bedrägliga metoder idag handlar idag inte företrädesvis om falska checkar, vidareförsäljning av varor med äganderättsförbehåll, pyramidspel av typen ”ponzi” och liknande klassiska bedrägerier, utan mer om vilseledande som sker elektroniskt. Ett bra exempel är skimning av bankkort och ett annat är phishing efter kontouppgifter.

ID-stöld och bedrägeri

Ett enkelt sätt för en ohederlig person att få närmast obegränsade möjligheter till bedrägeri är att först genomföra en ID-stöld. Det kan ske både i verkliga världen och digitalt. Sker det digitalt, till exempel genom att du luras fylla i känsliga uppgifter på en webbplats som du tror tillhör din bank, men som egentligen bara är en fasad för ID-stölder, kan bedragaren med dina uppgifter teckna abonnemang, beställa varor och tjänster på nätet, byta din folkbokföringsadress, ansöka om lån, och mycket mer. När du så småningom upptäcker att något är fel kan bedrägerierna ha blivit mycket omfattande.

SOS – checklista om du råkat ut för ID-stöld

Får du hem en kreditupplysning för ett kreditköp eller ett lån du inte har ansökt om är det ett säkert tecken på att du har blivit utsatt för ID-stöld. Detsamma gäller om det dyker upp transaktioner på kontot som du inte känner igen. Genom att vidta nedan åtgärder minskar du risken att drabbas för ytterligare problem.

  • Spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen
  • Spärra ditt bankkort/kreditkort och kontrollera transaktionerna med din bank
  • Kontakta Skatteverket och be dem kontrollera ändringar i din information
  • Polisanmäl ID-stöld och bedrägeri

Tänk på din säkerhet på nätet

Allt du gör på nätet skapar spår och dessa spår kan utnyttjas av personer som gärna skapar sig vinning på din bekostnad. Det gäller att iaktta försiktighet och även skapa skydd mot bland annat avlyssning för att undvika att råka ut för tråkigheter. Här är några tips du kan börja använda direkt.

  • Öppna inte e-post du tycker ser misstänkt ut och klicka aldrig på länkar
  • Kontrollera avsändaren för e-postmeddelanden du är osäker på
  • Skicka inte känsliga uppgifter per e-post (din bank kommer till exempel aldrig att efterfråga information via e-post)
  • Behöver du fylla i personuppgifter, med mera, på en webbplats, kontrollera att sajten är krypterad (SSL)
  • Installera ett antivirus-program som har funktioner mot ID-stöld och skadlig kod
  • Se mobila enheter som din smartphone och din surfplatta som datorer och tumma inte på säkerheten när du använder dem

Skydd mot ID-stöld i verkliga livet

Även om de flesta ID-stölder och bedrägerier sker digitalt på nätet är det gamla (o)hederliga sättet med att vittja brevlådor fortfarande aktuellt. Det är en hel del känslig information som skickas via vanlig post och den som har tillgång till din brevlåda har i princip möjlighet att utföra både ID-stöld och bedrägerier. Ett tips är alltså att säkra brevlådan.

Ett annat tips, som i och för sig kanske är självklart, är att ha full och total uppsikt över kort och ID-handlingar. Att ha plånboken i bakfickan eller att bära handväskan vid höften är inte att ha full uppsikt.

Ett tredje tips är att vara försiktig med hur du gör dig av med känslig information på papper. Papper med bankkoder, inloggningsuppgifter och liknande ska du inte kasta i de vanliga soporna utan helst strimla eller helt enkelt bränna upp.