Betalningsanmärkningar

Smslån med betalningsanmärkningTypiska synonymer till ordet anmärkning är prickning, varning, kritik, klagomål och tillrättavisning. Det är alltså ett inte helt positivt laddat ord. Om vi då sedan lägger till ordet betalning före bildas ett ord som handlar om klagomål/varning/etc. kring en skyldighet att betala, och det är givetvis ännu mer negativt laddat.

Vad är en betalningsanmärkning?

Det är myndigheten Kronofogden som är central när det gäller betalningsanmärkningar och går vi till källan hittar vi beskrivningen att en hos Kronofogden registrerad skuld kan ge en betalningsanmärkning. Det är emellertid inte så att myndigheten för ett register på detta, utan det gör den skara bolag som är registrerade som kreditupplysningsföretag. Dessa bolag samlar löpande in information från Kronofogdens register och upptäcks en skuld för ett visst personnummer kommer personen som lystrar till detta att få en mindre gynnsam markering i sin kreditinformation.

Exempel
Lotta betalar inte en faktura trots påminnelser och inkassokrav. Ärendet går då till Kronofogden som fastställer skulden och kräver in betalning av Lotta. När kreditupplysningsföretagen hämtar ut de senaste händelserna i myndighetens register och upptäcker Lottas skuld kommer de att göra en notering, en betalningsanmärkning, i hennes kreditinformation.

I den kreditupplysning som vem som helst kan hämta ut om vem som helst finns under en punkt som kommer tidigt i papperna först en notering om hur många betalningsanmärkningar som finns och sedan också deras art, datum för registrering, belopp samt fordringsägare. Det hela är mycket detaljerat!

Vad innebär anmärkningen?

Betalningsanmärkningen är ett slags bevis på försummelse eller oförmåga att betala en faktura/räkning innan den går hela vägen till fastställelse hos Kronofogden. Myndigheten är en slutstation för obetalda fordringar och kommer ärendet ända hit har den som drabbats av anmärkningen inte betalat trots ett antal uppmaningar.

En anmärkning är att ses som allvarlig och de flesta borgenärer såsom banker, telekomoperatörer, mobilföretag, hyresvärdar, med flera, drar automatiskt öronen åt sig om de upptäcker en anmärkning i kreditupplysningen.

Lyckligtvis är en betalningsanmärkning inte en permanent börda. För lån, vanliga räkningar, abonnemang och liknande kommer anmärkningen att raderas efter tre år.

Exempel
Per hamnar i lite knipa med en betalning och lyckas inte betala hela beloppet förrän det når Kronofogden. Betalningsanmärkningen registreras den 15 april 2016. Den ligger kvar i tre år, och från och med den 16 april 2019 får Per automatiskt ett lite enklare ekonomiskt liv.

Låna med betalningsanmärkning

Du som har kommit hit till den här sidan på Smslånen.net är förmodligen mest intresserad av hur en betalningsanmärkning kan påverka dina möjligheter att kunna ta exempelvis ett smslån, så den frågan ska vi gå igenom här.

En anmärkning är inget legalt hinder för att teckna ett lån och det går att teckna vilken typ av lån som helst, även bolån, även om det skulle finnas en eller ett par anmärkningar i registren. Antalet långivare blir dock automatiskt färre och det har att göra med den ökade risken att låna ut till personer som inte har skött sig exemplariskt tidigare.

Om du behöver ta ett smslån och har en eller flera anmärkningar får du vara lite mer noggrann i ditt urval av långivare att jämföra. Här på förstasidan på sajten presenterar vi de långivare som inte automatiskt nekar ansökan från dig, allt för att göra det lite enklare. Notera bara att olika långivare har olika gränser för hur många anmärkningar du får ha och hur nya i tiden de kan vara. En del tillåter till exempel inga misstag det senaste året medan andra kan acceptera en ganska nyligen registrerad betalningsanmärkning för smslån.

Exempel
Lena behöver låna 3000 kr. Hon har tre stycken betalningsanmärkningar som alla uppkom för mellan 12-18 månader sedan. När Lena jämför långivare hittar hon tre stycken som kan godta tidigare misstag. En av dem accepterar maximalt två stycken anmärkningar medan en annan kräver att betalningsanmärkningarna är maximalt två och att de är minst 18 månader gamla. Den tredje kräver att anmärkningarna är maximalt fem till antalet och att ingen får vara nyare än ett år. Det blir sistnämnda Lena vänder sig till.

När du fyller i din ansökan behöver du inte göra något speciellt. Du följer bara instruktionerna på skärmen och inväntar sedan besked. Viktigt att tänka på är, som vanligt, att det är den löpande betalningsförmågan som är allra mest central i långivarnas kreditkontroll.