Kreditkonto

kreditkonto är ett flexibelt smslån

Enklare att pussla med hushållsekonomin med kreditkonto

Kontokredit, eller kreditkonto (de båda termerna används som synonymer) är inte på något sätt nya låneformer. Att kunna ansöka om kredit på ett personkonto har nämligen varit möjligt i många decennier. Sedan ett par år tillbaka har denna låneform emellertid vuxit lavinartat när många långivare tidigare framför allt verksamma inom smslån har breddat sitt utbud av låneprodukter. Idag är det många långivare som erbjuder kreditkonton som alternativ till traditionella smslån.

På den här sidan kan du läsa om:

  • Hur ett kreditkonto fungerar
  • Vad som skiljer lånetypen från smslån
  • Hur du ansöker om kreditkonto
  • Vad du får betala för tjänsten

Fungerar som ett digitalt kreditkort

Vid utbetalning av lån i form av exempelvis smslån är det hela det beviljade lånebeloppet som överförs. Lånar du till exempel 5000 kr får du exakt 5000 kr utbetalt till ditt privatkonto. Sedan har du normalt 30 alternativt 60 dagar på dig att betala tillbaka. Ett kreditkonto fungerar i stället så att du är fri att göra uttag på vilket belopp du vill inom den kreditram du blir beviljad. Har du en kreditram på 10 000 kr behöver du inte utnyttja den till fullo utan kan göra uttag på exempelvis 2000 kr eller 4000 kr. Uttag görs via ditt eget konto hos långivaren eller via sms.

Precis som vad gäller för ett kreditkort samlas uttagna krediter på en faktura som du betalar i efterskott. När du får räkningen i posten eller digitalt kan du välja att betala hela skulden på en gång eller delbetala. Skjuter du på betalningarna utgår naturligtvis ränta.

Exempel på hur kreditkonto kan användas
Anna vet att räkningarna kommer att hopa sig nästa månad, men det är oklart hur mycket extra hon kommer att behöva betala. I stället för att ansöka om ett smslån på ett fast belopp med en spikad återbetalningsdag kan hon ansöka om en kredit på kreditkonto och göra uttag som exakt matchar räkningarna.

Ansök om kreditkonto lån

Om du någon gång har ansökt om ett smslån online kommer det att ansöka om ett kreditkonto inte att vålla några bekymmer. Lite enkelt förklarat sker ansökan i tre steg.

1. Välj önskad kreditgräns
2. Fyll i uppgifter (personuppgifter, bankuppgifter, med mera)
3. Godkänn avtalsvillkoren och skicka in (normalt via BankID / mobilt BankID)

Hela processen tar bara någon minut! När din ansökan är långivaren tillhanda tas en kreditupplysning utifrån vilken handläggaren tar ett beslut om 1) du kan beviljas kredit och 2) vilken kreditram du ska få. Vid beviljad kredit kan du normalt göra ditt första uttag till ditt personkonto samma dag. När det gäller kreditupplysningen går det att ansöka om kontokredit utan UC hos en del långivare.

Kontokredit – ränta och andra kostnader

Vad gäller räntor och andra kostnader finns några saker de flesta kreditlån har gemensamt, nämligen:

  • En fast ränta tas ut för de första 10-15 dagarna vid utnyttjad kredit
  • Krediten är sedan räntefri fram till sista dagen av månad två
  • Vid delbetalning av skulden tas kreditränta ut
  • Det finns alltid ett minsta belopp som måste betalas varje månad vid delbetalning.
  • Du behöver sällan betala uppläggningsavgift

Exempel på kostnad för kreditkonto
Thomas ansöker om en kreditram på 10 000 kr och gör ett första uttag på 4000 kr månad 1. Någon uppläggningsavgift behöver han inte betala, men han får betala 15% i fast ränta på beloppet, det vill säga 600 kr. Denna kostnad läggs på fakturan som skickas ut i mitten av månad 2 och ska betalas i slutet av månad 2. Väljer Thomas att betala skulden i sin helhet enligt fakturan är det 4600 kr han ska betala totalt.

Thomas kan välja att skjuta på återbetalningen och dela upp den på flera månader. Han måste dock först betala räntan på 600 kr för månad 1. I slutet av månad 3 ska han betala minst det lägsta möjliga återbetalningsbeloppet (normalt 500-600 kr) och han får betala kreditränta på den återstående skulden (dagsräntan är i regel på mellan 0,3-0,4% per dag).