26 jan

NFT – konst experter har delade åsikter om

Att uppmärksamma digitala konstverk verkar vara ett logiskt nästa steg efter att kryptovalutorna blivit allmänt kända, men hur fungerar det egentligen?

NFT – non fungible token

När du köper ett digitalt konstverk är det en NFT du köper, vilket är en förkortning av ”non fungible token” eller ”icke-fungibla polletter” på svenska. I praktiken är det äganderätten till ett digitalt konstverk, det finns inte någon fysisk produkt. Till skillnad från andra delar av blockkedjan kan de delar som utgör den digitala konsten inte kopieras och det går inte att byta den ena mot den andra som det till exempel går att byta en Bitcoin mot en annan utan att det blir någon skillnad. NFT:er är unika digitala produkter, som blivit hett eftertraktade. Du kan lära dig mer av nft konst experter som är väldigt insatta i det här området. NFT kan vara i olika form, det kan vara bildkonst men det kan också vara musik eller något annat. Bland annat har världens första tweet sålts som en NFT.

Vilket värde har en NFT?

Precis som med annan konst kan värdet för en NFT skilja sig från en annan. Vissa verk är värda väldigt mycket medan annan konst inte har något större värde. Under 2021 såldes det digitala konstverket Everydays The First 5000 Days för 69 miljoner dollar. Det gör konstverket som skapats av Beeple till ett av de dyraste konstverk som någonsin sålts. Värdet för NFT:er kan med andra ord skjuta i höjden, men experterna är oense kring om det är en tillfällig bubbla, eller om det här kommer vara en helt ny del av konstvärlden. NFT har funnits i några år, men det är först de senaste åren den här sortens konst fått uppmärksamhet. Sannolikt som en följd av att Bitcoin drog uppmärksamhet till kryptovalutorna och annat som skapas med hjälp av blockchain-tekniken.

Ska du satsa på NFT?

Ska du ta ett lån och köpa på dig någon NFT för att kunna sälja den många gånger dyrare om några år? Liksom för annan investering i konst är det svårt att förutse vilken utveckling värdet kan ha, speciellt för särskilda verk. Att uppmärksamheten är såpass ny gör det ännu svårare att bedöma. De som säger att det bara är en konstbubbla som skapats genom en tillfällig hype av kryptovalutor och det som tekniskt ligger nära dem kan ha rätt. Det kan lika gärna vara så att det faktiskt är en konstform som är här för att stanna. Mycket av våra liv utspelar sig idag på nätet, varför skulle till exempel en historisk tweet ha ett mindre värde eller vara mindre på allvar än ett historiskt brev? Att marknaden för konst anpassar sig efter den digitala verklighet vi lever i skulle vara logiskt, och NFT:er känns som en naturlig del av det.