29 aug

Så boostar du din ekonomi efter semestern

Under semestern unnar man sig gärna lite extra och det kan många gånger märkas i plånboken när semestern väl är över. När det ekar lite lagom tomt på bankkontot kan det vara skönt att veta att det finns några olika tips och tricks att ta till för att boosta din ekonomi inför hösten. Här kommer våra fem bästa tips.

Kvinna vid dator som går igenom sin ekonomi

1. Sälj sånt du inte behöver

De flesta av oss har skåpen fulla av saker vi aldrig använder. Ta dig tiden att sortera igenom garderoben, köksskåpen och förrådet. Det finns massor av smidiga säljtjänster du kan använda dig av för att på ett enkelt vis få sålt dina prylar. Du kan även anordna en loppis – loppisar är supertrendiga just nu!

2. Samla dina krediter

Det är lätt att låna till sig lite extra pengar under sommaren. För att få ordning på ekonomin efter semestern är det en god idé att samla lån och krediter. På så sätt får du en god översikt över hur mycket du ska betala varje månad – samtidigt som du brukar kunna spara en del på att samla lån och krediter till ett enda.

3. Se över dina kostnader

De flesta av oss prenumererar på olika tjänster som vi betalar för varje månad – varav vissa kanske inte är helt nödvändiga om det redan är stramt i budgeten.

Se över dina abonnemang om det inte finns några av dessa du kan säga upp, åtminstone fram tills du fått ordning på det ekonomiska igen.

4. Många bäckar små…

Flera mindre utgifter varje månad blir snabbt till stora summor. Att äta ute, köpa kaffe flera dagar i veckan, eller spontanköpa godis i kassan varje gång man handlar är små summor var för sig – men växer sig snabbt stora när man väl lägger ihop dem. Vilka småutgifter har du och vilka kan du göra dig av med?

5. Behöver du verkligen ta bilen?

Transportkostnader brukar vara en stor utgiftspost. Ta inte bilen mer än du behöver. Du behöver till exempel inte okynnesåka för att handla i mataffären om den ligger nära ditt boende. Det går lika bra att cykla eller gå. Det är dessutom bra för din hälsa. Se över vad du kan förändra – behöver du verkligen ta bilen?


Det behöver inte vara särskilt drastiska åtgärder som ska till för att du ska få ordning på din ekonomi igen. De flesta av tipsen ovan är både snabba och enkla att använda – så det finns inga ursäkter att inte testa någon av dem. Lycka till!